Air Fare and Ticketing solved mcqs :: Bachelor of Tourism Studies

1. GMT-7 is the Standard Clock Time of ————–

A. Paris
B. Rio de Jeniro
C. Singapore
D. Sydney

Answer: B

2. Which of the following is a global indicator that does not connect TC 2 & TC 3?

A. RU
B. FE
C. AT
D. TS

Answer: C

3. In which year,the Chicago Convention was conducted?

A. 1929
B. 1928
C. 1943
D. 1944

Answer: D

4. VNS is the city code for

A. Varanasi
B. Warangal
C. Vijayavada
D. Visakhapattanam

Answer: A

5. PNQ is the city code for

A. Patna
B. Pondichery
C. Pune
D. Porbander

Answer: C

6. What is the three letter city code for GOA?

A. GOA
B. GOI
C. IXG
D. IXA

Answer: B

7. Name the Middle East country from the following

A. Israel
B. Camaroon
C. Cambodia
D. Egypt

Answer: A

8. Hawaii islands is included in

A. South Asian Sub Continent Sub Area
B. South Atlantic Sub Area
C. Mid Atlantic Sub Area
D. North Atlantic Sub Area

Answer: D

9. Travel beween South America& South West Pacific via North America is

A. RU
B. PA
C. TS
D. PN

Answer: D

10. LED-TYO-SYD is an example of —–
B. TS
C. RU
D. EH

Answer: C

11. Leonardo da Vinci Airport is located in —-

A. Italy
B. Germany
C. Poland
D. Spain

Answer: A

12. NUC is equal to

A. INR
B. 1 USD
C. 2 USD
D. 3 USD

Answer: B

13. Expand ICAO

A. International Civil Aviation Organization
B. Indian Civil Aviation Organization
C. International Civil Agent’s Organization
D. International Civil Aviation Operations

Answer: A

14. Children fares are charged at _______

A. 50-60% of Normal adult Fare
B. 60-75% of Normal adult Fare
C. 40-50% of Normal adult Fare
D. 75-80% of Normal adult Fare

Answer: B

15. Which category of pax is treated as a child?

A. 0-1 year
B. 0-2 year
C. 2-12 year
D. None of these

Answer: C

16. Privately owned aircrafts are called —————-

A. Air taxies
B. Charted flights
C. Scheduled flights
D. None of these

Answer: A

17. 50-60% discount rate is provided for

A. Children fares
B. Senior citizen fares
C. Promotional fares
D. Military fares

Answer: D

18. The place of ticket issuance and sales are in the COC of travel is

A. SITI
B. SITO
C. SOTI
D. SOTO

Answer: A

19. The air fares quoted between any two points without any restrictions is called as ______

A. Promotional fare
B. Group fare
C. Special fare
D. Normal fare

Answer: D

20. The airlines which does not operate according to a regular time table is known as

A. Scheduled flights
B. Charted flight
C. Air taxies
D. Connection flight

Answer: B

21. SITO is the International sale Indicator which describes

A. The place of ticket issuance & sale are at the COC of travel
B. The place of ticket issuance & sale are outside the COC of travel
C. The place of sale is inside the COC of travel & the place of ticket issuance is outside the COC of travel
D. None of these

Answer: C

22. The flights operated on a regular time schedule basis is known as

A. Scheduled flights
B. Charted flight
C. Air taxies
D. Connection flights

Answer: A

23. The highest class of service in an aircraft is

A. Business class
B. First class
C. Economy class
D. None of these

Answer: B

24. The fares charged for tickets which is booked within 24 hrs of departure is known as ____

A. Purchase Excursion fare
B. Advance purchase excursion fare
C. Late booking fare
D. Excursion fare

Answer: C

25. Which is the status code for a stand-by pax?

A. OK
B. RQ
C. SA
D. NS

Answer: C

26. The maximum miles a passenger is allowed to travel between two points at a directed fare is known as

A. MPM
B. TPM
C. EMA
D. EMS

Answer: A

27. The total travel mileage of the journey is indicated by

A. MPM
B. TPM
C. EMA
D. EMS

Answer: B

28. The first step in airline ticketing is

A. Air fare calculation
B. Booking of tickets
C. Preparation of reservation sheet
D. None of these

Answer: C

29. What is the three letter city code for Dallas?

A. DAL
B. DLS
C. DLW
D. DFW

Answer: A

30. SHA is the three letter city code for ———–

A. Sharjah
B. Shanghai
C. Singapore
D. None of these

Answer: B

31. The statue code UK indicates ————

A. The segment has been placed on request from another airline
B. The segment not operate as requested by the customer
C. The segment has been confirmed by the airline
D. The segment is unable to confirm either class of service

Answer: D

32. A particular segment has been confirmed in ‘First class’ is indicated by the status code

A. OK
B. OK/F
C. RQ
D. None of these

Answer: B

33. The agents coupon of an airline ticket is ————- in colour

A. White
B. Blue
C. Green
D. Pink

Answer: D

34. Which part of the airline ticket is kept by the agency for accounting purpose?

A. Cover
B. Agents coupon
C. Flight coupon
D. Passenger receipt

Answer: B

35. The portion of airline ticket kept by the passenger,but not valid for passage is ————–

A. Auditor’s coupon
B. Agent’s coupon
C. Flight coupon
D. Passenger receipt

Answer: D

36. Bucharest is located in

A. Spain
B. Swedan
C. Romania
D. Greece

Answer: C

37. Heathrow airport is located in

A. Newyork
B. London
C. Edinburg
D. Canada

Answer: B

38. What is the three letter city code for Wellington?

A. WEL
B. WLW
C. WNG
D. WLG

Answer: D

39. O’Hare International airport is located in
A. Chicago
B. Newyork
C. Canada
D. Los angels

Answer: A

40. Fare designed for group travel without land arrangement is known as ———–

A. Incentive Group Fare
B. Public Group Fare
C. Common Interest Group
D. Group Inclusive Tour Fare

Answer: B

41. Which column of the air ticket reflects all relevant information affecting the entire airline ticket?

A. Original issue column
B. Ticket designation
C. Payment column
D. Endorsement

Answer: D

42. JPY is the currency of

A. Jordan
B. Japan
C. Jamaica
D. None of these

Answer: B

43. Expand BSP

A. Billing & Settlement Plan
B. Baggage Settlement Plan
C. Billing & settlement Programme
D. None of these

Answer: A

44. Discounted first class is denoted by using ———–

A. J
B. A
C. C
D. D

Answer: B

45. ‘P’ class stands for

A. First class
B. Club class
C. Economy class
D. Premium first class

Answer: D

46. Conditional reservation is indicated by using ———————

A. B
B. Y
C. H
D. G

Answer: D

47. The most cheapest class in an airline is —————

A. P
B. F
C. Y
D. C

Answer: C

48. Which of the following is a ticket coupen, that changes according to the flight segments?

A. Auditors coupon
B. Agents coupon
C. Passengers coupon
D. Flight coupon

Answer: D

49. PFC stands for

A. Passenger Facility Charge
B. Passenger Facilitation Centre
C. Personal Facility Charge
D. None of these

Answer: A

50. Discounted first class seat is denoted by using

A. P
B. F
C. A
D. Y

Answer: C

51. PNR stands for

A. Personal Name Register
B. Passenger Name Register
C. Passenger Name Record
D. None of these

Answer: C

52. The person who act as an intermediary between aircraft owners& potential charter market is known as?

A. Air brokers
B. Agents
C. Tour operators
D. Travel managers

Answer: A

53. Which of the following is not a flag carrier of United States?

A. American Airlines
B. Delta Airlines
C. Alitalia
D. United Airlines

Answer: C

54. Quntas airways is the official flag carrier of

A. Newzeland
B. Australia
C. Italy
D. Spain

Answer: B

55. Which is the largest international airport by size?

A. Dallas Fortworth International Airport
B. Heathrow Airport
C. O’Hare International Airport
D. Atlanta International airport

Answer: A

56. A child who is not accompanied by an adult is known as

A. Accompanied minor
B. Unaccompanied minor
C. Minor
D. Infant

Answer: B

57. A passenger holding a flight reservation & fails to use it & cancel it before the flight departure is known as ————————
A. Go show passenger
B. No show passenger
C. Special pax category
D. None of these

Answer: B

58. PNR is created by ______

A. Airline
B. Customer
C. Booking agent
D. None of these

Answer: C

59. The passenger who has no reservation, but he is ready to travel to a fully booked aircraft is known as

A. Stand by passenge
B. Go show passenger
C. No show passenger
D. None of these

Answer: A

60. The amount of luggage each passenger is permitted to transport free of charge is known as

A. Baggage
B. Baggage allowance
C. Baggage excess
D. None of these

Answer: B

61. Formalities undertaken by a passenger at an airport before departure is known as —————

A. Chek-out
B. Custom clearance
C. Check –in
D. Above all

Answer: C

62. Penalty charged by airlines when a passenger fails to use a reservation is known as ——————

A. Ticket charge
B. Air fare
C. Cancellation fee
D. None of these

Answer: C

63. A single flight in which space is shared by two or more airlines is known as ———-

A. Code share
B. Connection flight
C. Sheduled flight
D. Air taxies

Answer: A

64. Baggage tag is issued

A. Before check –in
B. After check- in
C. Before & after check-in
D. None of these

Answer: B

65. A child below the age of 12 years, not accompanied by an adult is known as

A. Child
B. Accompanied minor
C. Unaccompanied minor
D. Infant

Answer: C

66. Area at an airport where the formalities for departing and arriving passengers taken place is known as

A. Geteway
B. Terminal
C. Stop over
D. None of these

Answer: B

67. The head quarters of IATA is located at —————

A. Spain
B. Canada
C. UK
D. USA

Answer: B

68. Aero lingus is the airline of ——————–

A. Iceland
B. Poland
C. Ireland
D. Newyork

Answer: A

69. Delta Airline is the official flag carrier of _______

A. Spain
B. USA
C. UK
D. Italy

Answer: B

70. Lot Airlines is the official airline of _______

A. Ireland
B. Poland
C. Iceland
D. South Africa

Answer: B

71. WhiCh among the following is an official airline of Germany?

A. Lufthansa
B. Finn Air
C. Iberia
D. Alitalia

Answer: A

72. OS is the code of

A. Air Canada
B. Cubana
C. Alitalia
D. Austrian airlines

Answer: D

73. Tap air is the official airline of

A. Poland
B. Ireland
C. Iceland
D. Portugal

Answer: D

74. AM is carrier code of _______

A. Aero Lingus
B. Aero Mexico
C. Air Canada
D. Air Jamaica

Answer: B

75. The discount rate of military fares may vary from

A. 50-60%
B. 60-70%
C. 70-75%
D. 75-80%

Answer: A

76. Economy class,3 day advance purchase is indicated by

A. DAP3
B. YAP4
C. YAP3
D. YAP2
Answer: C

77. KLM Royal Dutch Airlines is the official airline of ______

A. Switzerland
B. Netherland
C. Swedan
D. Denmark
Answer: B

78. RIO-JNB-HKG is an example of Global Indicator

A. PA
B. PN
C. SA
D. AT

Answer: C

79. If the local time at London is 10:00 hrs,15th December 2013,what will be the local time & date of Kochi

A. 15:30 Hrs,15th Dec
B. 04:30 Hrs,15th Dec
C. 15:30 Hrs,16th Dec
D. 04:30 Hrs,16th Dec

Answer: A

80. Arrangement of seats in an aircraft is known as ______

A. Seat arrangement
B. Ticketing arrangement
C. Configuration
D. None of these

Answer: C

81. What is TC?

A. Transport Corporation
B. Traffic Conference
C. Travel Council
D. None of these

Answer: B

82. GMT+5.30 is the standard Clock Time of ______

A. Dubai
B. London
C. Bankok
D. Delhi
Answer: D

83. Which of the following class does not provide refund facility while cancellation?
A. P
B. Y
C. A
D. F
Answer: B

84. YMQ is the 3 letter code for_____

A. Mangalore
B. Mysore
C. Indore
D. Udaipur

Answer: B

85. RIO-MIA is an example of ______

A. Eastern Hemisphere Travel
B. Atlantic Travel
C. Western Hemisphere Travel
D. None of these

Answer: C

86. Which of the following is a city which is located in South West Pacific sub area?

A. Adelide
B. Singapore
C. Kuwait
D. Colombo

Answer: A

87. Which of the following is the global indicator that connects TC1,TC2 and TC3?

A. RU
B. TS
C. SA
D. FE

Answer: C

88. Which of the following are the Middle East Countries?

A. Iran
B. UAE
C. Oman
D. All the above

Answer: D

89. Expand IATA

A. International Air Transport Association
B. International Aviation& Transport Association
C. International Airline&Tourism Association
D. None of these

Answer: A

90. Which of the following is not a sub area of TC3?

A. South East Asia
B. South West Pacific
C. Japan –Korea
D. Mid Atlantic sub area

Answer: D

91. The three letter city code for Chennai is ______

A. CHI
B. CHE
C. MAA
D. MAD

Answer: C

92. EI is the carrier code for —————– airlines.

A. Aero Lingus
B. Aero Mexico
C. Air Jamaica
D. None of these

Answer: A

93. East African Airlines is the official airline of

A. Kenya
B. Nigeria
C. Angola
D. Ethiopa

Answer: A

94. In which year ,the world’s major nations agreed to set a standard time zone?

A. 1882
B. 1883
C. 1884
D. 1885

Answer: C

95. The time difference between IDLE&IDLW is

A. 20 Hrs
B. 23 Hrs
C. 24 Hrs
D. 0 Hrs
Answer: B

96. GMT is an imaginary line passes through

A. Equator
B. Latitude
C. Longitude
D. Prime meredian

Answer: D

97. The flights that does not make any stops between origin and destination is known as ______

A. Scheduled flight
B. Connection flight
C. Non stop flight
D. Charted flight

Answer: C

98. Children fare is applicable for

A. Pax between 2-12 years
B. Pax between 0-2 years
C. Unaccompanied minors
D. None of these

Answer: C

99. Expand CRS

A. Computer Reservation System
B. Central Reservation System
C. Central Reservation Software
D. None of these

Answer: A

100. Handmade ticket is also known as

A. Machine ticket
B. Manual ticket
C. Reserved ticket
D. None of these

Answer: B

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top