Highway Engineering MCQ Questions & Answers :: Civil Engineering

1. The main objective of transportation is?
a) Economical transport of goods
b) Economical transport of passengers
c) To generate revenue
d) Safe economical and efficient transport of goods and passengers

Answer: d

Explanation: The main objective of a good transportation system is to provide safe economical, efficient transportation for the facility of passengers and the transport of goods.

2. The factors influencing the cost of transportation are?

a) Supply
b) Demand
c) Both supply and demand
d) Cost of land

Answer: c

Explanation: Increased productivity of various items such as agricultural and their distribution can lower the cost of products. The cost of transportation substantially reduces prices.

3. Which is the most flexible type of transportation available?

a) Roadway
b) Railway
c) Waterway
d) Airway

Answer: a

Explanation: The other 3 types of transport systems have to depend upon the roads to reach their destination point from the terminals that are railway station, harbors and airports.

4. The transportation system that requires a low initial investment among the following is?

a) Roadway
b) Railway
c) Harbour
d) Airport

Answer: a

Explanation: The Roadway requires a cheaper initial investment when compared to the other 3 networks and it is the only system that provides equal facility for everyone in the society.

5. The PMGSY aims to connect all villages under a population of 500 by which year?

a) 2003
b) 2004
c) 2005
d) 2007

Answer: d

Explanation: The PMGSY aims to connect all the villages of the population above 1000 by 2003 and population below 500 by 2007 it later became a part of the Bharat Nirman program.

6. The road density in India in km per 100 sq. km land area in 2008 is?

a) 100
b) 110
c) 129
d) 150

Answer: c

Explanation: The road density is the mean length of state roads per 100km2 so it is highly uneven in India.

7. The PMGSY was launched in the year?

a) 2000
b) 2002
c) 2003
d) 2004

Answer: a

Explanation: The PMGSY was launched in the year 2000. The main aim of this program was to connect the rural roads by the year 2007.

8. The current road length in India is in which position in the world?

a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

Answer: b

Explanation: The total roadway length in India is around5, 532,482km in march 2015 which is the 2nd largest network in the world.

9. The current highway development works in India are undertaken by?

a) NHAI
b) Govt. of India
c) State governments
d) NHDP

Answer: a

Explanation: The highway works all across the country are undertaken by NHAI, It was formed in 1988 and it has a mandate to follow all the NHDP (national highway development program) which is implemented in phases.

10. The scope of highway engineering is divided into how many parts.

a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Answer: b

Explanation: The scope of highway engineering is divided into 2 parts called phases and details. In these phases, the overall review is given and in the details, it is planned in detail.

11. The main features of the Roman road do not include the following?

a) They were built straight
b) They were strong
c) They excavated soft soil till hard strata was obtained
d) The total thickness was 0.75m to 1.2m

Answer: b

Explanation: The Romans built roads by excavating till the hard strata they were much stronger than required for animal-drawn carts at that time.

12. The Trezeguet method of laying roads was developed in the year?

a) 1764
b) 1774
c) 1800
d) 1796

Answer: a

Explanation: The tresaguet method was developed in 1764 AD in France after the fall of Roman Empire, in later years better methods were developed.

13. The method of providing a definite cross slope by varying thickness of foundations under roads was proposed by?

a) Tresauguet
b) Metcalf
c) Telford
d) Macadam

Answer: c

Explanation: Telford insisted to provide a definitely varying cross slope by varying the thickness under the foundation of stones.

14. The cross slopes provided for drainage water under Macadam’s construction road is?

a) 1 in 10
b) 1 in 20
c) 1 in 36
d) 1 in 40

Answer: c

Explanation: The slope provided is 1 in 36, it was proposed by Macadam. He also completely changed the construction methods that were used earlier.

15. The broken stones that were used in the construction of roads in macadam’s construction were?

a) 10mm and 20mm
b) 20mm and 40mm
c) 30mm and 50mm
d) 50mm and 100mm

Answer: d

Explanation: The bigger stones that were passing through 100mm sieve were used at the bottom and compacted and the smaller stones that were passing through 50mm were used at the top of the pavement.

16. The Indian Roads Congress was formed in the year?

a) 1928
b) 1934
c) 1929
d) 1930

Answer: b

Explanation: The Indian Roads Congress was formed in the year 1934 after a recommendation from the Jayakar committee after a meeting in the year 1928 and CRF was formed in 1929.

17. A research organization that was formed for the research and development organization works related to roads was?

a) Indian Roads Congress
b) Central Research Institute
c) Central road found
d) NHAI

Answer: b

Explanation: The jayakar committee recommended that a research board should be formed for all research and development works related to roads and it was formed in 1950.

18. The first 20 year development plan is also called as?

a) Nagpur road plan
b) Lucknow road plan
c) Bombay road plan
d) Delhi road plan

Answer: a

Explanation: The First 20-year development plan conference was held in Nagpur, hence it is also called a Nagpur road plan, second was held in Mumbai and third in Lucknow.

19. The east-west corridor of the National highway connects which of the following cities?

a) Delhi-Bombay
b) Bombay-Madras
c) Kolkata-Vadodara
d) Porbandar- Silchar

Answer: d

Explanation: The Phase II of NHDP consists of linking the east-west corridor from Porbandar in Gujarat to Silichar in Assam.

20. Primary system of roads consists of?

a) National highway
b) Expressway
c) National highway and Expressway
d) State highway

Answer: c

Explanation: The Primary system consists of National Highway and expressway. The secondary system consists of State highways and other Major District Roads.

21. The 4th 20 year road development plan aims for vision in which year?

a) 2021
b) 2022
c) 2024
d) 2025

Answer: a

Explanation: The 4th 20 year development plans aims for vision 2021. But however it was well before 2000.

22. The National Highway network should be expanded so that no part of a country is more than 50km away from NH is policy of which twenty year road development plan?

a) 1st 20 year road development plan
b) 2nd 20 year road development plan
c) 3rd 20 year road development plan
d) 4th 20 year road development plan

Answer: c

Explanation: In the 3rd year road development plan it was proposed that the national highway should be expanded such that no part of the nation should be 50km away from a national highway.

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Highway Planning, Classification of Road and Road Patterns”.

23. The phases of highway planning do not include the following?
a) Assessment of road length requirement
b) Preparation of master plan
c) Showing the phasing of a plan in five year plan
d) Financing

Answer: d

Explanation: Financing of the highway is done after the planning of the highway after getting approval from the government, before the assessment, preparation and DPR are prepared.

24. Which type of roads can be utilized during monsoon?

a) Unpaved roads
b) Gravel roads
c) Fair weather roads
d) Bituminous roads

Answer: d

Explanation: Bituminous roads are convenient to use compared to the other roads because they can easily drain off the water and are comfortable to use during rainy season.

25. The Nagpur plan classified the roads based on ________

a) Location
b) Function
c) Location and function
d) Annual daily traffic

Answer: c

Explanation: The Nagpur plan classified the roads based on location and function into 5 categories namely National Highway, State Highway, Major District Road, Other District Road, Village Road.

26. The roads that connect the district headquarters to important city of other state is called ___________

a) National Highway
b) State Highway
c) Major district road
d) Other district road

Answer: b

Explanation: A State Highway is a highway that connects the district headquarters to other important cities in another state.

27. The arterial roads are a classification of which type of roads?

a) Rural roads
b) Urban Rods
c) National highway
d) State highway

Answer: b

Explanation: Urban roads are classified into Arterial roads, Sub arterial roads, Collector streets and Local streets.

28. The rectangular pattern of roads has been adopted in which Indian city?

a) New Delhi
b) Chandigarh
c) Hyderabad
d) Mumbai

Answer: b

Explanation: Chandigarh city was planned by assuming a rectangular pattern. But by this pattern operation of traffic has been a problem.

29. The Nagpur plan formulae assumed which type of pattern?

a) Star and grid
b) Star and circular
c) Hexagonal
d) Circular

Answer: a

Explanation: The Nagpur plan assumed star and grid pattern in which it assumed to connect all the nearby important cities and villages to the National capital.

30. The Nagpur plan conference was held in which year?

a) 1941
b) 1942
c) 1943
d) 1947

Answer: c

Explanation: The Nagpur plan conference was held in 1943 which was the first 20 year development plan. The main target of the plan was to achieve 16km road density per 100sq.km.

31. The highway research Board was set up in which year?

a) 1947
b) 1953
c) 1963
d) 1973

Answer: d

Explanation: The highway research board was set up in the year 1973 by IRC to give good guidance for road development in India.

32. The second 20 year development plan conference was held in which city?

a) Nagpur
b) Bombay
c) Madras
d) Lucknow

Answer: b

Explanation: The second 20 year development plan conference was held in Bombay, their target was to achieve a road length of 32km but they achieved 34.8km.

33. Planning is based on ______

a) Factual data
b) Analysis
c) Scientific data
d) Factual data and analysis

Answer: d

Explanation: Planning based on factual data and analysis may be considered scientific and sound.

34. The planning survey consists of how many numbers of studies?

a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Answer: d

Explanation: The planning survey consists of the four studies namely

  • Economic studies
  • Financial studies
  • Traffic studies
  • Engineering studies.

35. The estimates are studied in which type of studies?

a) Economic studies
b) Financial studies
c) Traffic studies
d) Engineering studies

Answer: a

Explanation: The details to be collected during economic studies are useful in estimating the requirements, cost involved in the project and economic justification.

36. The revenue from road transport sector is studied in which type of studies?

a) Economic
b) Financial
c) Traffic
d) Engineering

Answer: b

Explanation: The sources of income, excise duty, registration charges and tax all are studied in financial studies only.

37. The accident cost analysis is estimated by conducting _________

a) Origin and destination
b) Traffic survey
c) Transportation facilities
d) Geometric design

Answer: b

Explanation: The accident cost analysis, trends in road accidents and facilities all are estimated by conducting traffic survey, origin and destination studies are for trips and geometry for the facility.

38. The topographic survey is conducted to estimate which of the following characteristics?

a) Engineering
b) Traffic
c) Financial
d) Soil

Answer: a

Explanation: The engineering studies are conducted to assess topography, soil, location and classification of existing roads and other developments.

39. The master plan may not be prepared for __________

a) Village
b) City
c) State
d) Country

Answer: a

Explanation: The master plan is prepared after interpretation of small plans in different phases. It may be prepared for a city, district, state or even country.

40. The determination of optimum length is based on ________

a) Saturation system
b) Geometric design
c) Type of highway
d) Length of highway

Answer: a

Explanation: The determination of optimum length is based on the saturation system based on U.S system of highway planning.

41. The final step after fixing the optimum length of the road is?
a) Financing
b) Construction
c) Phasing
d) Preparation of master plan

Answer: c

Explanation: The final step after fixing the optimum length is phasing of the road program before the construction, after financing and master plan the construction is under taken.

42. The utility unit as per saturation system for a population of less 1001 to 2000 is?

a) 0.25
b) 0.50
c) 1.00
d) 2.00

Answer: c

Explanation: The utility unit is a factor that is used to decide the priority given to the users for optimum utilization of road and it is 1.00 for a population of 1001-2000, it increases based on the population.

43. As per the Nagpur plan, the un-surfaced roads were meant for ________

a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Other district road and village road

Answer: d

Explanation: The Nagpur plan classified the roads into two categories, category one was meant for the national highway, state highway and major district road. The un-surfaced roads were meant for other district roads and village roads.

44. The total length of the first category roads was calculated by adding up the sum of ________

a) NH + SH + MDR
b) NH + SH
c) SH × 2
d) NH + 2SH + MDR

Answer: aExp

Explanation: The category one type of roads consisted of the national highway, state highway and major district roads. The length was calculated by adding all three types of roads.

45. What was the development allowance assumed in the Nagpur plan?

a) 10%
b) 20%
c) 15%
d) 25%

Answer: c

Explanation: The development allowance was assumed as 15% and in this plan the length of the railway track also was deducted, this was not like the previous 20 year plan.

46. During the development of the roads maximum priority is given to which type of road?

a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Village road

Answer: a

Explanation: The maximum priority during construction of any road is given to national highway as they connect across length and breadth of the entire country.

47. The total length of highways in 2001 in km was __________

a) 56000
b) 56756
c) 56750
d) 57000

Answer: d

Explanation: The total length of NH achieved in 2001 was 5700km against a planned length of 66000km.

48. The total area of a state is 2500km. Calculate the length of MDR.

a) 100 km
b) 200 km
c) 300 km
d) 400 km

Answer: b

Explanation: Length of MDR = Area of the state/12.5 = 2500/12.5 = 200km.

49. The tertiary road system consists of __________

a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Other district road and village road

Answer: d

Explanation: As per the 2nd 20 year road development plan the primary system consists of national highway and state highway. The secondary system consists of state highway. The tertiary system consists of other district road and village road.

50. The ‘rural road development plan: Vision 2025’ aims to provide basic access to villages in how many phases?

a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Answer: c

Explanation: The Vision: 2025 aims at providing accessible facilities to villages in 3 phases by giving priority to the population in the village.

51. Expressways should be constructed along _______

a) Congested cities
b) Major traffic corridors
c) Along with highways
d) Small cities

Answer: b

Explanation: Expressways should be constructed along major traffic corridors for the convenience of passengers to travel safely and comfortably.

52. The maximum number of cities and towns are connected by which type of highway?

a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Village road

Answer: a

Explanation: The national highway connects most of the cities and towns in the country. State highway connects in the state, village road in villages and other roads connect the remote areas.

53. The changes in gradient and vertical curve are covered under which type of alignment?

a) Horizontal alignment
b) Vertical alignment
c) Geometric design
d) Highway specifications

Answer: b

Explanation: The changes in gradient and vertical curves are covered under the vertical alignment, whereas the remaining three are covered under horizontal alignment.

54. The improper alignment of road will not result in _______

a) Increase in construction cost
b) Increase in maintenance cost
c) Increase of population
d) Increase in accidents

Answer: c

Explanation: The increase of population does not depend on the alignment of the road, whereas improper construction and maintenance lead to accidents.

55. The basic requirement of alignment should be _______

a) Short
b) Easy
c) Safe
d) Short, easy, safe and economical

Answer: d

Explanation: The alignment of the road should be short, safe, easy and economical for users and engineers.

56. The economical option during the construction of a road around a hill is _______

a) Cut the hill
b) Provide a tunnel
c) Provide a road around the hill
d) Look for other alternative approaches

Answer: c

Explanation: The most economical option is to provide a road around the hill. In this alternative approach is not advisable as it has to pass either through the hill or nearby the hill.

57. Obligatory points through which the alignment should not pass are _______

a) Religious structure and costly structures
b) Intermediate towns
c) Important cities
d) Important places of worship

Answer: a

Explanation: The obligatory points through which alignment should not include religious structures and costly structures because destroying them would require a lot of compensation.

58. The desire lines are prepared for the study of _______

a) Traffic flow
b) Origin and destination
c) Growth of traffic in the future
d) Anticipated traffic flow

Answer: a

Explanation: The desire lines are lines which study the traffic flow from origin and destination.

59. Which of the following types of roads are most preferred for highways?

a) Cement concrete roads
b) Gravel roads
c) Bituminous roads
d) Unpaved surfaces

Answer: c

Explanation: The most preferred type of road is bituminous roads. They are cheap for initial construction when compared to other types of surfaced roads.

60. The stability of slopes is considered while designing?

a) National highway
b) State highway
c) Hill roads
d) District roads

Answer: c

Explanation: The slope stability is important during the design of hill roads, because it may have a danger of landslides.

61. The coefficient of lateral friction as recommended by IRC is _______

a) 0.15
b) 0.40
c) 0.35
d) 0.30

Answer: a

Explanation: The coefficient of lateral friction recommended by IRC is 0.15 and it lies between 0.3-0.4 for longitudinal friction.

62. The resisting length should be kept _______

a) minimum
b) Maximum
c) Depends on gradient
d) Depends on rise and fall

Answer: a

Explanation: The resisting length should be kept as low as possible for gradient purposes, if it is maximum then there will be a problem with the gradient.

63. The surveys of highway alignment are completed in how many stages?

a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Answer: d

Explanation: The surveys are completed in 4 stages namely map study, reconnaissance, preliminary survey and detailed survey.

64. The maps in India related to topography are prepared by ________

a) Geological survey of India
b) Survey of India
c) NHAI
d) GOI

Answer: b

Explanation: All the maps related to topography in India are prepared by survey of India, NHAI is for highway alignment and geological survey of India for any rocks exploration, government of India is the finance aid for all.

65. The survey in which details are covered roughly but not accurately is called _______

a) Reconnaissance
b) Rough survey
c) Map study
d) Detailed study

Answer: a

Explanation: The reconnaissance survey consists of studying the details in the field roughly which are not covered in the map study.

66. The soil survey is conducted in which of the following survey?

a) Preliminary survey
b) Reconnaissance survey
c) Map study
d) Topography study

Answer: a

Explanation: The preliminary survey consists of collecting topographical data, soil survey and other data, in reconnaissance survey rough survey is done, map study is for a plan.

67. A closed loop used for survey purpose is called ______

a) Open traverse
b) Closed traverse
c) Primary traverse
d) Secondary traverse

Answer: b

Explanation: A traverse is a closed loop used for survey purpose, if it is open then it is called as open traverse.

68. Expand GPS?

a) Global position satellite
b) Global perception satellite
c) Global position system
d) Geographical position system

Answer: c

Explanation: GPS –Global position system is a modern technique used for survey. GIS is also used for weather report and other applications.

69. The intervals for levelling work in rolling terrain are taken as ______

a) 50m
b) 30 m
c) 45 m
d) 40 m

Answer: a

Explanation: In the rolling terrain the interval is considered as 50m and in hilly terrain is taken as 30m.

70. What is the first step in a preliminary survey?

a) Primary traverse
b) Map study
c) Detailed survey
d) Detailed project report

Answer: a

Explanation: The first step in preliminary survey is to establish a primary traverse followed by a survey and detailed project report.

71. The surface thickness of the pavement is decided based on ________

a) HFL
b) MFL
c) MSL
d) HFL and MSL

Answer: a

Explanation: The HFL is the height till which water raised during recent floods, to avoid the flooding of roads they are always kept above HFL.

72. The key map size should not exceed _______

a) 20 × 22 cm
b) 32 × 20 cm
c) 32 × 32 cm
d) 20 × 32 cm

Answer: a

Explanation: The keymap shows the proposed site and important places, the keymap should not exceed 22 × 20cm in size.

73. The index map shows ______

a) Topography
b) Soil
c) Area of the site
d) Plan

Answer: a

Explanation: Index map is used for general topography. They are usually prepared in 32 × 20 cm map.

74. Detailed size drawings are prepared in which sheet?

a) A1
b) A2
c) A3
d) A4

Answer: b

Explanation: The detailed plans of drawings are prepared in A2 sheets. They are usually 60*42cm in size.

75. The cross sections should be drawn for every ______

a) 10m
b) 20m
c) 50m
d) 100m

Answer: d

Explanation: The cross-section should be drawn for every 100m or wherever there is an abrupt change in the level.

76. The approximate cost of construction evaluated for the project is called __________

a) Project report
b) Project feasibility
c) Estimate
d) Detailed project report

Answer: c

Explanation: The approximate cost of a project before the construction is called an estimate.

77. The report that includes all the works including soil, bridges, topography, material studies and drainage studies is called as _______

a) Feasibility report
b) Detailed project report
c) Survey report
d) Primary report

Answer: b

Explanation: Detailed project report or DPR is the report that is created after all the surveys and estimates have been prepared for a final review.

78. The planning, design and construction of either a network of new roads or road link is called __________

a) Highway project
b) Highway estimate
c) Highway interlinking
d) Highway design

Answer: a

Explanation: The highway project includes planning, designing, and execution of new roads or providing links between existing roads, the design is for geometry and interlinking word is not so appropriate and an estimate is prepared for every highway.

79. Highway should be planned for _____

a) Present requirements
b) Traffic developments
c) Traffic studies
d) Present requirements and future requirements

Answer: d

Explanation: A highway should be planned such that the present and future requirements of the highway are satisfied.

80. The New highway project is divided into how many stages?

a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Answer: c

Explanation: The new highway project is divided into (i) Selection of route, alignment and geometric design. (ii) Collection of materials (iii) Construction stages including quality control.

81. A part of land that is acquired during the initial stages of construction for future expansion is called ________

a) Kerb
b) Footpath
c) Right of way
d) Camber

Answer: c

Explanation: Right of way is a part occupied either by the highway or railway by paying some compensation to the owners for future expansion which may have kerb, footpath and camber.

82. Which method is recommended by IRC for flexible pavements?

a) CBR
b) IRC 6
c) IRC 21
d) IRC 58

Answer: a

Explanation: The CBR method is recommended by IRC because it gives very reliable accuracy as the test depends on soil characteristics, IRC 6,21 and 58 are the code books for various pavement design.

83. Inspection of the site is done in which survey?

a) Preliminary
b) Secondary
c) Reconnaissance
d) Final report

Answer: c

Explanation: The reconnaissance survey includes the inspection of the site, soil, material and construction materials.

84. Road roughness is tested by _______

a) Bump integrator
b) RTRRMS
c) GIS
d) UI

Answer: a

Explanation: The road roughness is tested by bump integrator which is measured in mm/km and is classified into various types based on unevenness index value.

85. To minimize the cost of the project the most suitable method is _______

a) CPM
b) PERT
c) CPM and PERT
d) Normal distribution curves

Answer: a

Explanation: CPM is mostly used in major projects, CPM is cost oriented whereas PERT is useful only for research purposes, normal distribution curve is followed by CPM.

86. The highly flooded areas should be realigned by _______

a) Providing additional thickness of the pavement
b) Providing suitable layers of pavement
c) Providing appropriate camber
d) Providing higher geometric specifications

Answer: a

Explanation: The existing road can be re aligned only by providing a thickness of pavement because the camber cannot be changed, so the additional thickness is the only option available.

87. Embankments are provided on a highway near _______

a) Important cities
b) Religious structure
c) Railway tracks and highly flooded area
d) Costly structures

Answer: c

Explanation: The embankments are provided mostly near the highly flooded area, embankments near the railway tracks may be provided or may not be required it depends on the railway track.

88. The drawing for realignment shows the existing road, proposed realignment, contours and all other features it is called as ___________

a) Plan
b) Elevation
c) Cross-section
d) Longitudinal section

Answer: a

Explanation: The plan shows all the above features, whereas the sections show existing roads, ground elevation, beginning and end of transition curves.

89. The DPR consists of how many components?

a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Answer: c

Explanation: The DPR consists of a report, estimate and drawing making it three components.

90. The first step in the detailed checklist of DPR is _______

a) Executive summary
b) Background
c) Roadway features
d) General details of the project

Answer: a

Explanation: The executive summary is the details that are prepared after the fieldwork on the site has been completed.

91. The name of the work and project details is managed under which category of DPR?

a) Executive summary
b) Background
c) Roadway details
d) General details

Answer: b

Explanation: In the background of the project name, scope of service, data source, importance and economics of the project are managed.

92. The roadway features include the study of _________

a) Accidental analysis
b) Geometric design
c) Route alignment
d) Safety

Answer: c

Explanation: The roadway features are studied for route selection, route alignment, environmental factors, cross section elements, traffic studies.

93. The final step in the specifications and design of roadway elements is ___________
a) Specifications
b) Design elements
c) Geometric design
d) Safety and audit of the design elements

Answer: d

Explanation: After all the design requirements are calculated and if they are finalized the last step is to check the safety of the design elements.

94. Which of the following is not a structure constructed for drainage purposes?

a) Aqueduct
b) Syphon aqueduct
c) Level crossing
d) Pitot tube

Answer: d

Explanation: A pitot tube is an instrument that is used to measure the velocity of water in rivers and streams.

95. The strength of the materials can be checked by _______

a) Visual inspection
b) Quality control
c) By asking the manufacturer
d) By referring to various codes

Answer: b

Explanation: The materials should always be tested in a laboratory for accurate and exact results quality check should always be conducted.

96. For small projects which type of method is used for the calculation of project time?

a) Milestone chart
b) Bar chart
c) PERT
d) CPM

Answer: b

Explanation: For small projects, the completion time may be evaluated by bar chart, milestone chart may be used when all the critical activities are required.

97. Which of the following is prepared first during estimate?

a) Schedule of rates
b) Rate analysis
c) Detailed cost estimate
d) Detailed project

Answer: a

Explanation: The first step in the preparation of estimates is a schedule of rates followed by rate analysis and detailed cost estimate.

98. The site amenities are covered under which of the items of DPR?

a) Background
b) Abstract
c) Miscellaneous
d) Estimate

Answer: c

Explanation: The site amenities, diversion of roads, roadside plantation, and other facilities are covered under miscellaneous items, background and abstract are the important aspects, estimate are also very important.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top