Environmental Science MCQ Questions and answers

1) Which of the following is the main reason for producing the atmospheric greenhouse effect?

  1. Absorption and re-emission of ultraviolet radiations by the atmosphere
  2. Absorption and re-emission of infrared radiations by the atmosphere
  3. Absorption and re-emission of visible light by the atmosphere
  4. None of the above

Answer: (b)

2) The salinization can be defined as –

  1. Accumulation of salts in the body
  2. Accumulation of salts in water
  3. Accumulation of salts in animals
  4. Accumulation of salts in the soil

Answer: (d)

3) The main reason for the blueness of the sky is –

  1. Due to the presence of water vapor
  2. Due to the absorption of blue light due to the air
  3. Due to the scattering of sunlight by air molecules
  4. None of the above

Answer: (c)

4) Which of the following is the cause of soil pollution?

  1. Ozone
  2. Aerosol
  3. Acid rain
  4. None of the above

Answer: (c) 

5) What is the water vapor?

  1. It is the gaseous phase of water
  2. It is a rain droplet
  3. Water vapor is the cloud droplet
  4. None of the above

Answer: (a)

6) Which of the following is the cause of Melanornia (skin cancer)?

  1. Acid rain
  2. Allergens
  3. Ozone depletion
  4. None of the above

Answer: (c)

7) The yellowness of the Taj Mahal is an effect of –

  1. Acid rain
  2. Allergens
  3. Ozone depletion
  4. None of the above

Answer: (a)

8) The part of the plant that evaporates water is –

  1. Fruit
  2. Stomata
  3. Root
  4. None of the above

Answer: (b)

9) At what time of the day relative humidity in the environment is at minimum?

  1. When the air temperature is lowest
  2. Before sunrise
  3. Midnight
  4. When the air temperature is higher

Answer: (d)

10) What is hibernation?

  1. Winter sleep
  2. Summer sleep
  3. Adaptation of animals to escape from predators
  4. All of the above

Answer: (a)

11) What is Aestivation?

  1. Winter sleep
  2. Summer sleep
  3. Adaptation of animals to escape from predators
  4. All of the above

Answer: (b)

12) Which of the following gas is present in the air in maximum amount?

  1. Nitrogen
  2. Oxygen
  3. Carbon dioxide
  4. Methane

Answer: (a)

13) The solar cell converts which energy into electrical energy?

  1. Chemical energy
  2. Solar energy
  3. Magnetic energy
  4. None of the above

Answer: (b)

14) Which of the following is a renewable source of energy?

  1. Coal
  2. Uranium
  3. Wind
  4. None of the above

Answer: (c)

15) The process of changing the solid into a liquid by supplying the heat is called as –

  1. Melting
  2. Evaporation
  3. Boiling
  4. Condensation

Answer: (a)

16) Which of the following is said to be a biodegradable waste?

  1. Plastics
  2. Glasses
  3. Eggshell
  4. Polythene

Answer: (c)

17) Sugar is a form of –

  1. Carbohydrate
  2. Fat
  3. Protein
  4. Water

Answer: (a)

18) The uses of CFCs are –

  1. Insulators
  2. Aerosol propellants
  3. Refrigerants
  4. All of the above

Answer: (d)

19) Which of the following has a maximum speed?

  1. Light
  2. Air
  3. Sound
  4. Water current

Answer: (a) Light

20) The pollutants that decomposable and manageable in nature are termed as –

  1. Renewable pollutants
  2. Non-biodegradable pollutants
  3. Biodegradable pollutants
  4. None of the above

Answer: (c)

21) The ozone layer is present in –

  1. Mesosphere
  2. Thermosphere
  3. Stratosphere
  4. None of the above

Answer: (c)

22) The mosquito repellent that is used in the homes in the form of a coil, liquids, etc. are –

  1. Sedatives
  2. Pesticide
  3. Insecticide
  4. Fertilizers

Answer: (c)

23) Paper is made up of –

  1. Polythene and cotton
  2. Starch and cellulose
  3. Grass and Bamboo
  4. None of the above

Answer: (c)

24) Which of the following is the hottest planet of the solar system?

  1. Venus
  2. Mercury
  3. Jupiter
  4. Uranus

Answer: (a)

25) Which of the following gas destroys the chlorophyll present in the plant leaves?

  1. SO3
  2. H2S
  3. SO2
  4. CO2

Answer: (c) SO2

26) CPCB stands for –

  1. Control pollution control board
  2. Central pollution central board
  3. Control pollution central board
  4. Central pollution control board

Answer: (d) Central pollution control board

27) Which of the following are the negative health effects of noise pollution?

  1. Hypertension
  2. Hearing loss
  3. Stress and headache
  4. All of the above

Answer: (d) All of the above

 

28) Which of the following state in India is called the “Tiger state”?

  1. Andhra Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Assam
  4. Gujarat

Answer: (b) Madhya Pradesh

29) Wildlife week is celebrated from –

  1. 2nd October to 8th October
  2. 15th October to 21st October
  3. 14th June to 20th June
  4. None of the above

Answer: (a) 2nd October to 8th October

30) Which of the following is non-luminous?

  1. Sun
  2. Star
  3. Moon
  4. All of the above

Answer: (c) Moon

31) Which of the following is the coldest planet of the solar system?

  1. Venus
  2. Neptune
  3. Jupiter
  4. Mercury

Answer: (b) Neptune.

32) On which day the world environment day is celebrated?

  1. 5th April
  2. 15th May
  3. 5th June
  4. 25th April

Answer: (c) 5th June

33) Which of the following country has the maximum number of tube wells in the world?

  1. China
  2. America
  3. Japan
  4. India

Answer: (d) India

34) Which of the following energy is converted into electrical energy by a battery or cell?

  1. Mechanical energy
  2. Solar energy
  3. Chemical energy
  4. None of the above

Answer: (c) Chemical energy

35) Which of the following is used in the thermometer to measure the body temperature?

  1. Oxygen
  2. Silicon
  3. Mercury
  4. None of the above

Answer: (c) Mercury

36) CNG stands for –

  1. Common Natural gas
  2. Compressed National gas
  3. Compressed Natural gas
  4. Certified National gas

Answer: (c) Compressed natural gas.

37) How many chambers does a human heart have?

1
2
3
4

Answer: (d) 4

38) In which of the following state of matter, the distance between the molecules is minimum?

  1. Solid
  2. Liquid
  3. Gas
  4. All of the above

Answer: (a) Solid

39) Which of the following is the cause of tobacco addiction?

  1. Histamine
  2. Nicotine
  3. Cocaine
  4. None of the above

Answer: (b) Nicotine

40) Select the option containing some of the neighboring states of Uttar Pradesh –

  1. Rajasthan, Haryana, Tamilnadu, Karnataka, Delhi
  2. Madhya Pradesh, Bihar, Haryana, Rajasthan, Delhi
  3. Maharashtra, Tamilnadu, Karnataka, Delhi, Goa
  4. None of the above

Answer: (b) Madhya Pradesh, Bihar, Haryana, Rajasthan, Delhi

41) Which of the following is not considered as a temperature scale?

  1. Fahrenheit
  2. Calorie
  3. Celsius
  4. Kelvin

Answer: (b) Calorie

42) Which of the following is the first national park in India?

  1. Gir National park
  2. Kanha National park
  3. Jim Corbett National park
  4. Ranthambore National park

Answer: (c) Jim Corbett National park

43) Which of the following is the first trophic level in the food chain?

  1. Herbivores
  2. Carnivores
  3. Green Plants
  4. All of the above

Answer: (c) Green Plants

44) Animals whose primary source of food is based on plants are known as –

  1. Carnivores
  2. Herbivores
  3. Omnivores
  4. None of the above

Answer: (b) Herbivores

45) Which of the following device is used to measure atmospheric humidity?

  1. Photometer
  2. Auxanometer
  3. Hygrometer
  4. None of the above

Answer: (c) Hygrometer

46) Which of the following energy is stored in the earth?

  1. Mechanical energy
  2. Solar energy
  3. Chemical energy
  4. Geothermal energy

Answer: (d) Geothermal energy

47) Herpetology is the branch of zoology that is related with –

  1. the study of mammals
  2. the study of fishes
  3. the study of amphibians and reptiles
  4. None of the above

Answer: (c) the study of amphibians and reptiles

48) Which of the following is necessary for photosynthesis?

  1. Sulphur
  2. Phosphorus
  3. Chlorophyll
  4. Chloroform

Answer: (c) Chlorophyll

49) In which year the “project tiger” is launched in India?

  1. 1973
  2. 1983
  3. 1993
  4. 1972

Answer: (a) 1973

50) The year declared as the “water year” by the Indian Government is –

  1. 2010
  2. 2005
  3. 2006
  4. 2007

Answer: (d) 2007

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top