Forging in Machine Tools Questions & Answers – Machine Tools

1. In forging process, metals are shaped by _____

a) impact
b) cohesion
c) tense
d) none of the mentioned

Answer: a

2. Which method is considered as one of the oldest methods of giving required shapes to the metals ?

a) casting
b) forging
c) forming
d) none of the mentioned

Answer: b

3. Smithy forging can also be termed as open die forging.

a) true
b) false

Answer: a

4. Which of the following is the example of impact pressure forging ?

a) striking a blow
b) shaping by press
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

Answer: a

5. Cold forging is also known as simply forging.

a) true
b) false

Answer: b

6. Which type of forging is done by deforming the metal at room temperature?

a) cold forging
b) simply forging
c) hot forging
d) all of the mentioned

Answer: a

7. Hot forging is also known as simply forging.

a) true
b) false

Answer: a

8. The upset type of forging makes increment in the diameter of the workpiece.

a) true
b) false

Answer: a

9. Which type of forging is done by blacksmith?

a) hand forging
b) machine forging
c) both hand forging and machine forging
d) none of the mentioned

Answer: a

10. For which purpose, hand forging is used?

a) maintenance work
b) production of small articles tools
c) repair work
d) all of the mentioned

Answer: d

11. In which forging process, parts are heated in open hearth?

a) machine forging
b) hand forging
c) both hand forging and machine forging
d) none of the mentioned

Answer: b

12. In which forging process, parts are heated in closed hearth?

a) machine forging
b) hand forging
c) hand forging and machine forging both
d) none of the mentioned

Answer: a

13. Press forgings are churlish in surface.

a) true
b) false

Answer: b

14. Roll forging is done with the help of______

a) cylindrical rolls
b) semi-cylindrical roll
c) both cylindrical and semi cylindrical rolls
d) none of the mentioned

Answer: c

15. Cast iron is forgeable.

a) true
b) false

Answer: b

Leave a Comment

Your email address will not be published.