Highway Planning & Classification of Road Questions Answers :: Highway Engineering

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Highway Planning, Classification of Road and Road Patterns”.

1. The phases of highway planning do not include the following?
a) Assessment of road length requirement
b) Preparation of master plan
c) Showing the phasing of a plan in five year plan
d) Financing

Answer: d

Explanation: Financing of the highway is done after the planning of the highway after getting approval from the government, before the assessment, preparation and DPR are prepared.

2. Which type of roads can be utilized during monsoon?

a) Unpaved roads
b) Gravel roads
c) Fair weather roads
d) Bituminous roads

Answer: d

Explanation: Bituminous roads are convenient to use compared to the other roads because they can easily drain off the water and are comfortable to use during rainy season.

3. The Nagpur plan classified the roads based on ________

a) Location
b) Function
c) Location and function
d) Annual daily traffic

Answer: c

Explanation: The Nagpur plan classified the roads based on location and function into 5 categories namely National Highway, State Highway, Major District Road, Other District Road, Village Road.

4. The roads that connect the district headquarters to important city of other state is called ___________

a) National Highway
b) State Highway
c) Major district road
d) Other district road

Answer: b

Explanation: A State Highway is a highway that connects the district headquarters to other important cities in another state.

5. The arterial roads are a classification of which type of roads?

a) Rural roads
b) Urban Rods
c) National highway
d) State highway

Answer: b

Explanation: Urban roads are classified into Arterial roads, Sub arterial roads, Collector streets and Local streets.

6. The rectangular pattern of roads has been adopted in which Indian city?

a) New Delhi
b) Chandigarh
c) Hyderabad
d) Mumbai

Answer: b

Explanation: Chandigarh city was planned by assuming a rectangular pattern. But by this pattern operation of traffic has been a problem.

7. The Nagpur plan formulae assumed which type of pattern?

a) Star and grid
b) Star and circular
c) Hexagonal
d) Circular

Answer: a

Explanation: The Nagpur plan assumed star and grid pattern in which it assumed to connect all the nearby important cities and villages to the National capital.

8. The Nagpur plan conference was held in which year?

a) 1941
b) 1942
c) 1943
d) 1947

Answer: c

Explanation: The Nagpur plan conference was held in 1943 which was the first 20 year development plan. The main target of the plan was to achieve 16km road density per 100sq.km.

9. The highway research Board was set up in which year?

a) 1947
b) 1953
c) 1963
d) 1973

Answer: d

Explanation: The highway research board was set up in the year 1973 by IRC to give good guidance for road development in India.

10. The second 20 year development plan conference was held in which city?

a) Nagpur
b) Bombay
c) Madras
d) Lucknow

Answer: b

Explanation: The second 20 year development plan conference was held in Bombay, their target was to achieve a road length of 32km but they achieved 34.8km.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top