Transportation Basics Questions & Answers :: Highway Engineering

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transportation Introduction”.

1. The main objective of transportation is?
a) Economical transport of goods
b) Economical transport of passengers
c) To generate revenue
d) Safe economical and efficient transport of goods and passengers

Answer: d

Explanation: The main objective of a good transportation system is to provide safe economical, efficient transportation for the facility of passengers and the transport of goods.

2. The factors influencing the cost of transportation are?

a) Supply
b) Demand
c) Both supply and demand
d) Cost of land

Answer: c

Explanation: Increased productivity of various items such as agricultural and their distribution can lower the cost of products. The cost of transportation substantially reduces prices.

3. Which is the most flexible type of transportation available?

a) Roadway
b) Railway
c) Waterway
d) Airway

Answer: a

Explanation: The other 3 types of transport systems have to depend upon the roads to reach their destination point from the terminals that are railway station, harbors and airports.

4. The transportation system that requires a low initial investment among the following is?

a) Roadway
b) Railway
c) Harbour
d) Airport

Answer: a

Explanation: The Roadway requires a cheaper initial investment when compared to the other 3 networks and it is the only system that provides equal facility for everyone in the society.

5. The PMGSY aims to connect all villages under a population of 500 by which year?

a) 2003
b) 2004
c) 2005
d) 2007

Answer: d

Explanation: The PMGSY aims to connect all the villages of the population above 1000 by 2003 and population below 500 by 2007 it later became a part of the Bharat Nirman program.

6. The road density in India in km per 100 sq. km land area in 2008 is?

a) 100
b) 110
c) 129
d) 150

Answer: c

Explanation: The road density is the mean length of state roads per 100km2 so it is highly uneven in India.

7. The PMGSY was launched in the year?

a) 2000
b) 2002
c) 2003
d) 2004

Answer: a

Explanation: The PMGSY was launched in the year 2000. The main aim of this program was to connect the rural roads by the year 2007.

8. The current road length in India is in which position in the world?

a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

Answer: b

Explanation: The total roadway length in India is around5, 532,482km in march 2015 which is the 2nd largest network in the world.

9. The current highway development works in India are undertaken by?

a) NHAI
b) Govt. of India
c) State governments
d) NHDP

Answer: a

Explanation: The highway works all across the country are undertaken by NHAI, It was formed in 1988 and it has a mandate to follow all the NHDP (national highway development program) which is implemented in phases.

10. The scope of highway engineering is divided into how many parts.

a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Answer: b

Explanation: The scope of highway engineering is divided into 2 parts called phases and details. In these phases, the overall review is given and in the details, it is planned in detail.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top