100 Important Metallurgy MCQ with Answers

1. An eutectoid steel consists of

A. wholly pearlite
B. wholly austenite
C. pearlite and ferrite
D. pearlite and cementite

Answer: A

2. In normalizing, one of the following is not correct

A. it relieves internal stresses
B. it produces a uniform structure
C. the rate of cooling is rapid
D. the rate of cooling is slow

Answer: D

3. Fine grain sizes are obtained by

A. slow cooling
B. increasing nucleation rate
C. decreasing growth rate
D. fast cooling

Answer: A

4. Which one of the following is not the purpose of full annealing

A. refines grains
B. induces softness
C. removes strains and stresses
D. produces hardest material

Answer: D

5. Annealing is generally done to impart

A. hardness to the material
B. softness to the material
C. brittleness to the material
D. high conductivity to the material

Answer: B

6. Which of the following processes is used to harden a steel?

A. normalizing
B. annealing
C. carburizing
D. quenching

Answer: D

7. The hardness of quenched Martensite

A. increases with increasing carbon percentage
B. decreases as carbon percentage increases
C. first increases and then remains almost constant as the carbon percentage increases
D. first increases and then decreases as carbon percentage increases.

Answer: C

8. Match the phases of steel in Group I with the crystal structures in Group
II P. Martensite 1. bcc Q. Cementite 2. fcc R. Austenite 3. bct S. Ferrite 4.
Orthorhombic
A. p-3, q-4, r-1, s-2
B. p-2, q-3, r-1, s-4
C. p-3, q-4, r-2, s-1
D. p-4, q-3, r-2, s-1
Answer: C

9. Dispersion hardening materials can be produced with the help of followinf process

A. forging
B. rolling
C. powder metallurgy
D. none of the above

Answer: C

10. in case of carbonitriding by diffusion of which elements the surface become harder of the metal

A. only carbon
B. carbon and nitrogen
C. only nitrogen
D. none of the above

Answer: B

11. in case of flame hardening the heat source in the form of

A. lpg gas flame
B. furnace oil flame
C. oxy-acetelene flame
D. none of the above

Answer: C

12. in jominy end quench test sample is quenched by

A. water
B. oil
C. brine water
D. all of the above

Answer: A

13. martempering is also known as

A. marheating
B. marcooling
C. marquenching
D. none of the above

Answer: C

14. In martempering heat treatment, the final phase which obtain

A. ferrite
B. austenite
C. pearlite
D. none of the above

Answer: D

15. In petenting process, which is the final phase obtainafter completion of heat treatment

A. pearlite
B. bainite
C. martensite
D. austenite

Answer: A

16. which of the following metal alloy is suitable for the precipitation hardenable alloy.

A. al-zn
B. al-ni
C. al-cr
D. al-cu

Answer: D

17. Pearlite is harder than ferrite,this statement is________

A. true
B. false
C. not applicable
D. none of the above

Answer: A

18. Cementite is harder than pearlite,this statement id ________

A. false
B. true
C. not applicable
D. none of the above

Answer: B

19. The Atomic structure of austenite phase is
A. b.c.c
B. b.c.t
C. h.c.p
D. f.c.c

Answer: D

20. The Atomic structure of martensite is

A. b.c.c
B. b.c.t
C. h.c.p
D. f.c.c

Answer: B

21. In case of annealing heat treatment process hypoeutectoid steels are heated above ________– temperature

A. ac1
B. ac3
C. acm
D. none of the above

Answer: B

22. In case of Normalizing heat treatment process hypoeutectoid steels are heated above ________– temperature

A. ac1
B. ac3
C. acm
D. none of the above

Answer: B

23. In case of hardening heat treatment process hypoeutectoid steels are heated above ________– temperature

A. ac1
B. ac3
C. acm
D. none of the above

Answer: B

24. In case of Annealing heat treatment process hypereutectoid steels are heated above ________– temperature

A. ac1
B. ac3
C. acm
D. none of the above

Answer: B

25. In case of hardening heat treatment process hypereutectoid steels are heated above ________– temperature

A. ac1
B. ac3
C. acm
D. none of the above

Answer: B

26. In case of normalising heat treatment process hypereutectoid steels are heated above ________– temperature
A. ac1
B. ac3
C. acm
D. none of the above

Answer: C

27. One of the following is a transformation product of austenite.

A. austenite to ferrite
B. austenite to ledeburite
C. austenite to pearlite
D. none of the above

Answer: C

28. One of the following is a transformation product of austenite.

A. austenite to ferrite
B. austenite to ledeburite
C. austenite to martensite
D. none of the above

Answer: C

29. One of the following is a transformation product of austenite.

A. austenite to ferrite
B. austenite to ledeburite
C. austenite to carbide
D. none of the above

Answer: C

30. The Chemical formula for cementite is

A. fe3c
B. fec3
C. fe2c3
D. none of the above

Answer: A

31. Following is one of the heat treatment process.

A. melting
B. solidification
C. hardening
D. none of the above

Answer: C

32. One of the following is a heat treatment process for metals

A. annealing
B. normalising
C. hardening
D. all of the above

Answer: D

33. From the following process,one is not a heat treatment process

A. annealing
B. normalising
C. hardening
D. machining

Answer: D

34. One of the following is a transformation product of austenite.

A. austenite to pearlite
B. austenite to bainite
C. austenite to martensite
D. all of the above

Answer: D

35. Pearlite is madeup of alternate colonies or lamilies of ________ and ________

A. ferrite and martensite
B. ferrite and pearlite
C. ferrite and cementite
D. none of the above

Answer: C

36. transformation of austenite to bainite starts from nucleation of ________ at austenitic grain boundary

A. ferrite
B. cementite
C. pearlite
D. none of the above

Answer: A

37. Bainite phase is divided into two types________and________-

A. upper bainite and lower bainite
B. large bainite and small bainite
C. fast bainite and slow bainite
D. none of the above

Answer: A

38. Martensite phase is obtain by

A. fast cooling or quenching
B. slow cooling
C. no cooling
D. none of the above

Answer: A

39. The isothermal transformation diagram i.e. TTT diagrams are ________-

A. total transformation time
B. total temperature transformation
C. time temperature transformation
D. none of the above

Answer: C

40. In the heat treatment cycle CCT means________
A. coolest cooling rate
B. compared cooling rate
C. critical cooling rate
D. none of the above

Answer: C

41. Heat treatment can be defined as

A. heating the metal in a solid state and then cooling it in a different manner
B. heating the metal to melting point nad then cool to room temperature
C. both a and b
D. none of the above

Answer: A

42. One of the main purpose of heat treatment

A. to improve ductility and strength
B. to relieve internal stresses
C. to improve machinability
D. all of the above

Answer: D

43. one of the following is heat treatment process for metal

A. casting
B. forging
C. rolling
D. none of the above

Answer: D

44. one of the following is a purpose of anneling

A. to soften the metal
B. to relieve internal stresses
C. to improve machinability
D. all of the above

Answer: D

45. In anneling process the metal from high temp is cooled very slowly in the furnace. This statement is —–

A. true
B. false

Answer: A

46. one of the following cooling rate used for normalizing process

A. furnace cooling
B. water coolong
C. air cooling
D. none of the above

Answer: C

47. Which heat treatment process is carried out after hardening process

A. annealing
B. normalising
C. tempering
D. none of the above

Answer: C

48. one of the following is main purpose of Normalizing

A. to improve machinability
B. to modify and refine grain
C. to homogenize the microstructure
D. all of the above

Answer: D

49. CCR is a minimum cooling rate of steel, by which we get 100% _________ phase

A. bainite
B. pearlite
C. austenite
D. martensite

Answer: D

50. One of the following is type of tempering heat treatment

A. low temperature tempering
B. high temperature tempering
C. medium temperature tempering
D. all of the above

Answer: D

51. As the tempering temp increases, hasdness of steel decreases

A. true
B. false

Answer: B

52. In case of Austempering, the quenching which is carried out, from high temp is known as

A. fast cooling
B. slow cooling
C. interrupted cooling
D. none of the above

Answer: C

53. In Austempering process, the final phase that is obtained after complete heat treatment cycle

A. austenite
B. bainite
C. martensite
D. pearlite

Answer: B

54. After Austempering process, the phase bainite obtain is highly hard and brittle phase

A. false
B. true
Answer: A

55. one of the following is main advantage of Austempering process
A. less distortion and cracking than martempering
B. no need of final tempering process
C. improvement in toughness
D. all of the above

Answer: D

56. hardenability is nothing but ________

A. ability of metals to get high hardness
B. ability of metals to reduce brittleness
C. ability of metals to get through harden
D. none of the above

Answer: C

57. hardenability of a metal or alloy is largely depend upon one of the following factor?

A. the carbon content of a steel
B. the alloy content of steel
C. quenchng medium
D. all of the above

Answer: D

58. One of the following defect is aride dur to heat treatment process

A. quench crack
B. warping
C. soft spots
D. all of the above

Answer: D

59. case hardening processes are those where____________

A. complete component is through harden
B. complte component is melted
C. only surface of the component ,whose hardness is incresed
D. all of the above

Answer: C

60. In carburisng process which of the following element is diffused in a metal surface?

A. nitrogen
B. oxygen
C. carbon
D. carbide dioxide

Answer: C

61. Out of the following process,one is not valid with respect to carburising process

A. solid
B. liquid
C. gas
D. all of the above

Answer: D

62. heat treatment is never required after carburisig treatment.this statement is ________

A. false
B. true
C. not applicable
D. none of the above

Answer: A

63. In nitriding process which of the following element is diffused in a surface layer of a steel

A. carbon
B. carbon and nitrogen
C. nitrogen
D. all of the above

Answer: C

64. one of the following is a step for the procedureof precipitation hardening or age hardening?

A. solution treatment
B. quenching
C. aging
D. all of the above

Answer: D

65. One of the following metal alloy is suitable for the precipitation hardenable alloy?

A. al-zn
B. al-ni
C. al-cr
D. al-cu

Answer: D

66. in case of flame hardening ,the heat source is in the form of _______ .

A. lpg gas flame
B. furnace oil flame
C. oxy-acetylen flame
D. none of the above

Answer: C

67. in flame hardening process,the metal surface after heating to high temperature is quenched with _______

A. oil
B. brine water
C. water
D. all of the above

Answer: C

68. In case of carbonitriding,by diffusion of which elements the surface become harder of a metal

A. only carbon
B. carbon and nitrogen
C. only nitrogen
D. none of the above

Answer: B

69. Dislocation are stopped by a _______

A. nuceation
B. grain growth
C. grain boundry
D. none of the above

Answer: C

70. Finer grain size,higher will be the …

A. hardness
B. ductility
C. yield stress
D. none of the above

Answer: C

71. Work hardening also called as

A. precipetation hardening
B. hardening
C. strain hardening
D. none of the above

Answer: C

72. some materials can not be work hardened at normal ambient temp. such as ____________ Material.
A. niobium
B. indium
C. beryllium
D. none of the above

Answer: B

73. In solid solution strengthening to _______ the hardness of material.

A. decreases
B. increases
C. reduced
D. none of the above

Answer: B

74. The number of solute atoms is more _______ will be the local distortion in the lattice.

A. greater
B. smaller
C. less
D. none of the above

Answer: A

75. The press of finely distributed _______ .particles increases the elastic limit.

A. soft
B. hard
C. atomic
D. none of the above

Answer: B

76. dispersion hardening materials can be produced with the help of _______ process

A. forging
B. rolling
C. powder metallurgy
D. none of the above

Answer: C

77. out of the following methods, one is method used flame hardening process?

A. stationary method
B. circular and progressive method
C. spiral and progressive method
D. all of the above

Answer: D

78. for induction hardening process,the heat source is a ______

A. induction coil carrying current
B. heating coil carrying current
C. metallic probes carrying current
D. none of the above

Answer: A

79. one of the following is main disadvantage of flame hardeing process of nsurface hardeing?

A. possibility of over heating and grain growth
B. close control over case depth is not possible
C. mostly suitable or symmetri components only
D. all of the above

Answer: D

80. Due to one of the reason given below,give rise to quench cracking?

A. improper quenching medium
B. improper selection of steel
C. improper design of component
D. all of the above

Answer: D

81. the pearlitic microstructure which is obtain after patenting process is suitable to which manufacturing process

A. casting of cylindrical block
B. forging of cam shaft
C. drawing of wires
D. all of the above

Answer: C

82. Identify following fig.

A. iron-carbon pha diagram
B. al-cu phase diagram
C. t.t.t. daigram
D. none of the above

Answer: C

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top