Multiple Choice Questions On Sand Moulding Process

1. Which of the following is not a source of moulding sand?

a) Sea
b) Lakes
c) Desert
d) Forests

Answer: d

2. Which of the following is not a type of moulding sand?

a) Red sand
b) Natural sand
c) Synthetic sand
d) Loam sand

Answer: a

3. What is the percentage composition of clay in natural sand?

a) 22-31%
b) 3-10%
c) 5-20%
d) 18-29%

Answer: c

4. What is the percentage composition of water in natural sands?

a) 2-4%
b) 5-8%
c) 6-9%
d) 10-13%

Answer: b

5. What is mixed with natural sand to make it semisynthetic sand?

a) Bentonite
b) Barelelne
c) Cubane
d) Prismane

Answer: a

6. Which sand is used for casting cast irons and non-ferrous metals?

a) Loam Sand
b) Natural Sand
c) Synthetic Sand
d) Refractory sand grain

Answer: b

7. Natural sands are economical than synthetic sands.

a) True
b) False

Answer: a

8. What is the amount of clay content in Loam sand?

a) 30%
b) 40%
c) 50%
d) 60%

Answer: c

9. Which sand is used for making ferrous and non-ferrous alloys?

a) Natural sand
b) Synthetic sand
c) Loam sand
d) Refractory sand grain

Answer: b

10. A general loam sand mixture contains how many volumes of silica?

a) 10
b) 20
c) 30
d) 40

Answer: b

11. The figure below shows which foundry sand grain shape?

a) Round
b) Sub angular
c) Angular
d) Compound

Answer: c

12. The figure below shows which foundry sand grain shape?

a) Round
b) Sub angular
c) Angular
d) Compound

Answer: a

13. Round grain has higher permeability than angular grains.

a) True
b) False

Answer: a

14. The figure below shows which foundry sand grain shape?

a) Round
b) Sub angular
c) Angular
d) Compound

Answer: d

15. On increasing the binder content, what in the moulding sand gets reduced?

a) Hardenability
b) Strength
c) Permeability
d) Brittleness

Answer: c

16. Which of the following is bentonite?

a) Kaolinite
b) Sodium Montmorillonite
c) Illite
d) Limonite

Answer: b

17. Which of the following is not a clay binder?

a) Limonite
b) Illite
c) Limonite
d) Carsil

Answer: d

18. Clays are what type of binders?

a) Organic
b) Patented
c) Inorganic
d) Other binders

Answer: c

19. At what temperature does the clay dead burning take place?

a) 400°C – 500°C
b) 500°C – 600°C
c) 600°C – 700°C
d) 700°C – 800°C

Answer: b

20. What is the breadth size range of a clay particle?

a) 0.01-1 micrometres
b) 0.02-2 micrometres
c) 0.03-3 micrometres
d) 0.04-4 micrometres

Answer: a

21. Which of the following clay binders are most commonly used?

a) Bentonite
b) Illite
c) Limonite
d) Kaolinite

Answer: a

22. What is the percentage composition of quartz in Western bentonite?

a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%

Answer: b

23. What is the percentage composition of quartz in Southern bentonite?

a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%

Answer: c

24. What is the softening point of western montmorillonite?

a) 800°F – 1150°F
b) 1200°F – 1650°F
c) 1750°F – 2100°F
d) 2100°F – 2450°F

Answer: d

25. What is the softening point of western montmorillonite?

a) Above 1800°F
b) Above 2000°F
c) Above 2200°F
d) Above 2400°F

Answer: a

26. Illite has a softening point of about 4500°F.

a) True
b) False

Answer: b

27. Which of the following is not a characteristic property of any moulding sand?

a) Flowability
b) Hardenability
c) Green strength
d) Dry strength

Answer: b

28. What does a mould having adequate green strength, does not have?

a) Ability to retain its shape
b) Ability not to get distorted
c) Ability not to collapse
d) Ability to retain hardness

Answer: d

29. Dry sand does not have the strength for what functions?

a) To withstand corrosion forces
b) To withstand pressure of molten metal
c) To be able to retain its shape
d) To be able to retain the hardenability

Answer: d

30. Hot strength is seen at what temperature?

a) Above 212°F
b) Above 312°F
c) Above 412°F
d) Above 512°F

Answer: a

31. Which of the following would not happen if hot strength is not enough?

a) The mould may get hardened
b) The mould may get enlarged
c) The mould may get eroded
d) The mould may crack

Answer: a

32. Why should the moulding sand be porous?

a) For gases to enter
b) For gases to escape
c) For water to enter
d) For water to escape

Answer: b

33. Which of the following is not a defect if permeability is not enough?

a) Brittleness
b) Gas holes
c) Mould blast
d) Surface blows

Answer: a

34. In green sand what is the amount of water used?

a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%

Answer: a

35. What is the amount of clay needed in green sand?

a) 5% – 10%
b) 5% – 15%
c) 15% – 30%
d) 25% – 40%

Answer: c

36. Parting sand is a type of moulding sand.
a) True
b) False

Answer: a

37. Which of the following is not refractory sand?

a) Olivine
b) Silica Sand
c) Dolomite
d) Barium Chloride

Answer: d

38. Which refractory sand has the best moulding material?

a) Silica sand
b) Magnesite
c) Zircon
d) Olivine

Answer: a

39. Ganister is another name for which sand?

a) Magnesite
b) Zircon
c) Silica sand
d) Dolomite

Answer: c

40. At what temperature, does quartz melt completely?

a) 1725°C
b) 1925°C
c) 1825°C
d) 2025°C

Answer: a

41. Which of the following is the most porous sand?

a) Silica sand
b) Zircon
c) Olivine
d) Dolomite

Answer: a

42. At what temperature does the silica sand start expanding thermally?

a) 918°F
b) 843°F
c) 1063°F
d) 1124°F

Answer: c

43. Which of the following factor is not to be considered while selecting a refractory?

a) Conductivity
b) Expansion
c) Size of the particle
d) Permeability

Answer: d

44. Which sand is generally used repetitively for mould making?

a) Silica sand
b) Zircon
c) Olivine
d) Dolomite

Answer: a

45. Which of the following sand is freely available?

a) Silica sand
b) Zircon
c) Olivine
d) Dolomite

Answer: a

46. Silica sand is expensive.

a) True
b) False

Answer: b

47. The size and shape of particles in the soil cannot reflect material composition and grain formation.

a) True
b) False

Answer: b

48. The grain size distribution of soil basically determines inter-particle forces and its packing.

a) True
b) False

Answer: a

49. Quartz grains are generally fine or small in shape and size during analysis of quartz.

a) True
b) False

Answer: b

50. Large particles in soil increase the chances of imperfection and brittle failure.

a) True
b) False

Answer: a

51. Which of the following equipment can be used for determining the grain size of soil particles?

a) Sprue
b) Gate
c) Runner
d) Sieve

Answer: d

52. Analysis of very small size grains of soil can also be possible by using sieves.

a) True
b) False

Answer: b

53. In a hydrometer test, a dispersing agent is mixed with water to increase its density.

a) True
b) False

Answer: a

54. It becomes easier to read the bottom part of the meniscus when the hydrometer is in a soil suspension.

a) True
b) False

Answer: b

55. In a hydrometer test, soil used should be dispersed first in order to eliminate particle coagulation.

a) True
b) False

Answer: a

56. The grain size distribution is mainly carried out to determine the strength and permeability of the soil.

a) True
b) False

Answer: a

57. Which of the following is not a bonding theory?

a) Electrostatic bonding theory
b) Hot strength theory
c) Surface tension theory
d) Block and wedge theory

Answer: b

58. In which of the following bonding theory, water molecules break down to form H+ and OH- ions?

a) Electrostatic bonding theory
b) Hot strength theory
c) Surface tension theory
d) Block and wedge theory

Answer: a

59. What does the clay particle absorb in electrostatic bonding theory?

a) Complete water
b) H+ ions
c) OHions
d) Sand grains

Answer: c
Explanation: The OH ions are basically the base ions. The clay particles in electrostatic bonding theory, absorb the OH ions because of the not satisfied valence bond.

60. For bonding action of clays, what is the amount of water needed?

a) 1.5%-8%
b) 3.5%-11%
c) 4.5%-12%
d) 5.5%-13%

Answer: a

61. What is the amount of sea coal needed in cast irons for small casting moulding sands?

a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 4%

Answer: a

62. What is the amount of sea coal needed in cast irons for large green casting moulding sands?

a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 25%

Answer: a

63. At what temperature is pitch distilled from soft coals?

a) 400°F
b) 500°F
c) 600°F
d) 700°F

Answer: c

64. Pitch maybe used up to what percent?

a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 4%

Answer: b

65. Which of the following increases the dry strength of the sand?

a) Iron oxides
b) Fuel oils
c) Cereals
d) Dextrin and molasses

Answer: d

66. Cereals improve flowability and lower collapsibility.

a) True
b) False

Answer: b

67. How much should fuel oil be added to increase the moulding ability of sand?

a) 0.01% – 0.1%
b) 0.02% – 0.2%
c) 0.03% – 0.3%
d) 0.04% – 0.4%

Answer: a

68. How much time does a centrifugal muller take to mix the core ingredients?

a) 20 – 50 seconds
b) 10 – 40 seconds
c) 50 – 80 seconds
d) 60 – 90 seconds

Answer: d

69. How much time does a normal muller take to mix the core ingredients?

a) 2 – 5 minutes
b) 3 – 6 minutes
c) 4 – 7 minutes
d) 5 – 9 minutes

Answer: b

70. What is the baked tensile strength of light to medium size malleable iron castings?

a) 4.5 kg/cm2
b) 5.5 kg/cm2
c) 6.5 kg/cm2
d) 7.5 kg/cm2

Answer: b

71. What is the dry tensile strength of core sand mixture for general purpose?

a) 15 kg/cm2
b) 16 kg/cm2
c) 17 kg/cm2
d) 18 kg/cm2

Answer: c

72. What is the dry compression strength of core sand mixture for general purpose?

a) 50 kg/cm2
b) 60 kg/cm2
c) 70 kg/cm2
d) 80 kg/cm2

Answer: c

73. What is the green compression strength of core sand mixture for general purpose?

a) 1/5 kg/cm2
b) 1/6 kg/cm2
c) 1/7 kg/cm2
d) 1/8 kg/cm2

Answer: c

74. What is the green compression strength of light to medium size malleable iron castings?

a) 0.05 kg/cm2
b) 0.06 kg/cm2
c) 0.07 kg/cm2
d) 0.08 kg/cm2

Answer: d

75. What is the water content in light to medium size malleable iron castings?

a) 3.2%
b) 4.2%
c) 5.2%
d) 6.2%

Answer: b

76. What is the amount of green permeability in light to medium size malleable iron castings?

a) 34 cc/min
b) 44 cc/min
c) 54 cc/min
d) 64 cc/min

Answer: b

77. In light to medium size malleable iron castings, lake sand constitutes of 30 parts.

a) True
b) False

Answer: b

78. Foundry sands cannot be obtained in which of the following states?

a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) Orissa
d) Bihar

Answer: d

79. Foundry sand is found in which part of Maharashtra?

a) Satara
b) Mumbai
c) Nagpur
d) Nasik

Answer: a

8. Which of the following is not a core sand property?

a) Dry strength
b) Hardness
c) Low collapsibility
d) Good Permeability

Answer: c

81. Good friability is one of the properties of core sand.

a) True
b) False

Answer: a

82. Which of the following is not a core sand ingredient?

a) Water
b) Wax
c) Granular refractories
d) Core binders

Answer: b

83. What is the melting point of Zircon?

a) 3450°F – 4620°F
b) 3750°F – 4820°F
c) 3850°F – 4820°F
d) 4400°F – 5320°F

Answer: a

84. What is the melting point of Olivin?

a) 3450°F – 4620°F
b) 3200°F – 3450°F
c) 3100°F – 3220°F
d) 3400°F – 3620°F

Answer: b

85. What is the melting point of Chamotte?

a) 3450°F – 4620°F
b) 3200°F – 3450°F
c) 3100°F – 3200°F
d) 3400°F – 3620°F

Answer: c

86. What is the melting point of Silica, for granular refractories?

a) 3453°F
b) 3206°F
c) 3119°F
d) 3467°F

Answer: c

87. For the granular refractories, what is the melting point of Carbon?

a) 6800°F
b) 6200°F
c) 6400°F
d) 6500°F

Answer: c

88. In the green sand moulding of steel casting, what is the bentonite percentage composition?
a) 1.5%
b) 2.5%
c) 3.5%
d) 4.5%

Answer: c

89. In the green sand moulding of steel casting, what is the dextrine percentage composition?

a) 0.5%
b) 1.5%
c) 2.5%
d) 3.5%

Answer: a

90. In the green sand moulding of steel casting, what is the moisture percentage composition?

a) 1% – 2%
b) 2% – 3%
c) 3% -4%
d) 4% – 5%

Answer: c

91. In dry sand moulding of steel casting, what is the bentonite percentage composition?

a) 1%
b) 2%
c) 4%
d) 5%

Answer: d

92. In dry sand moulding of steel casting, what is the dextrine percentage composition?

a) 0.5%
b) 1.5%
c) 2.5%
d) 3.5%

Answer: a

93. In green sand moulding of steel casting, what is the moisture percentage composition?

a) 2-3%
b) 3-4%
c) 4-5%
d) 5-6%

Answer: d

94. In synthetic sands of aluminium alloys, what is the bentonite percentage composition?

a) 2-5%
b) 3-5%
c) 4-5%
d) 5-6%

Answer: c

95. In gray iron castings of facing sand mixtures, what is the bentonite percentage composition?

a) 2-3%
b) 3-4%
c) 4-5%
d) 5-6%

Answer: a

96. In magnesium alloys, what is the bentonite percentage composition?

a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 4%

Answer: d

97. In magnesium alloys, the water content in percentage is 10%.

a) True
b) False

Answer: b

98. Which of the following materials presents in clay which imparts plasticity in it?

a) Silica
b) Phyllosilicates
c) Calcium
d) Sodium

Answer: b

99. Which of the following components of soil are acts as chemical sponges in the soil?

a) Clay minerals
b) Silica
c) Sodium
d) Potassium

Answer: a

100. The attraction of clay minerals with water is a surface phenomenon which is called absorption.

a) True
b) False

Answer: b

101. Kaolinite clay mineral generally adsorbs fewer ions than that of other clay minerals.

a) True
b) False

Answer: a

102. The layer structure of kaolinite mineral totally consists of three tetrahedral silicate sheets.

a) True
b) False

Answer: b

103. Which of the following members of clay minerals is formed by the decompositions of micas?

a) Chlorite
b) Illite
c) Kaolinite
d) Vermiculite

Answer: d

104. Which of the following types of clay mineral includes potassium in the layer structure?

a) Chlorite
b) Vermiculite
c) Illite
d) Kaolinite

Answer: c

105. Palygorskite and sepiolite clay minerals generally have similar fibrous structures.

a) True
b) False

Answer: a

106. Ball clay is a type of clay which has zero percent moisture or water content in it.
a) True
b) False

Answer: b

107. Repeated freezing and melting of fire clay can improve the plasticity of the clay material.

a) True
b) False

Answer: a

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top